Diş taşı temizliği, dişlerinizin estetik görünümünün korunması ve diş eti hastalığının engellenmesi bakımından son derece önemlidir. Temizlenmeyen yemek kalıntıları, ağız içerisinde bakteriler ile birleşerek plak adı verilen yapıyı oluşturur. Plaklar, zamanında temizlenmediği takdirde sertleşerek diş taşına dönüşür. Diş yüzeyinde kahverengi lekelenmeler ya da diş eti çizgisinde oluşan kararmalar nedeniyle estetik kaygılar yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasının da temel sebebi zamanında tedavi edilmeyen tartardır.
Tartar temizliğini; diş fırçalama, ip ya da arayüz fırçası kullanımı gibi bireysel ağız hijyeni uygulamaları ile yapmanız mümkün değildir. Oluşan diş taşları, uzman bir hekim tarafından uygun aletler yardımıyla temizlenmelidir. Düzenli diş fırçalayan ve arayüz temizliği yapan kişiler, diş taşı problemiyle kolay kolay karşılaşmaz. Ağız hijyenine dikkat etmemek, bu sorunun ana nedeni olarak görülebilir.
Diş Taşı Temizliği Neden Yapılmalıdır?
Temizlenmeyen taşlar, diş etlerinin çekilmesine, dişler etrafında kemik yıkımlarına ve buna bağlı olarak da diş kayıplarına yol açabilir. Diş taşı temizleme işlemi yaptırmanız gerektiğini diş yüzeylerinde oluşan lekelenmelerden yola çıkarak anlayabilirsiniz. Bu lekeler ve sertleşen taşlar temizlenmediği takdirde diş etlerinde şişlik, kanama gibi sorunlar ortaya çıkar. Aynı zamanda ağız kokusu da bu problemlere eşlik eder.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliği için ilk önce uzman bir hekimden randevu alınması gerekir. Hekim, ağız içerisini detaylı olarak inceledikten sonra diş taşı temizliğini hangi yöntemlerle yapacağına ve uygulanması gereken ek tedavilerin olup olmadığına karar verir. Diş tartar temizleme işlemi sırasında genellikle anestezi uygulanmaz. Ancak ileri seviyede diş taşı bulunan hastalarda anestezi altında temizlik işleminin yapılması ile hem tüm diş taşlarının temizlenmesi hem de işlemin ağrısız gerçekleştirilmesi sağlanır. Periodontal aletler kullanılarak yapılan işlem sırasında plaklar da temizlenir. Sond olarak isimlendirilen aletle diş taşının bulunduğu yerler tespit edilir. Bu işlem sırasında ve diş taşlarının temizlenmesi sırasında bir miktar kanama meydana gelmesi normaldir.
Diş Taşı Temizliği Acıtır mı?
Rutin diş taşı temizliği işlemleri sırasında anestezi uygulanmasını gerektirecek bir acı ortaya çıkmaz. İşlem sırasında sadece hafif bir sızı meydana gelir. Bu sızı da hiçbir zaman hastayı rahatsız edecek boyutlara ulaşmaz. Böylece rahatlıkla ve herhangi bir tedirginlik yaşamadan diş taşı temizliğinizi yaptırabilirsiniz.
Diş Taşı Temizliği Dişleri Beyazlatır mı?
Diş taşı temizliği ve beyazlatma işlemleri birbirinden farklıdır. Taş temizliği sırasında beyazlatma için ekstra bir işlem yapılmaz ama lekelerinden arınan dişler haliyle daha beyaz görünür. Aynı zamanda yapılan polisaj uygulaması da lekelerden arınmış daha parlak bir diş yüzeyinin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş taşı temizliği sonrası için hekiminizin verdiği tavsiyelere harfiyen uymanız son derece önemlidir. Bu tavsiyelerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- İşlem sonrası ilk iki saat yemek yenilmemeli ve bir şeyler içilmemelidir.
- İşlem sonrası 2 saat boyunca sigara ve alkol de tüketilmemelidir.
- Diş temizliğine dikkat edilmelidir.
- İyileşme sürecinde hekiminizin önerdiği ürünlerle ya da tuzlu su ile gargara yapmalısınız.
- Hekiminizin önerdiği sıklıkta kontrole gitmelisiniz.
- İşlem sonrası hafif kanama ve sıcak-soğuk hassasiyeti normaldir. Hassasiyet bir hafta içerisinde sona erer.
- Ağrı halinde ağrı kesici kullanılabilir.
- İşlem sonrası ilk 24 saat boyunca soğuk sıcak hassasiyeti ve dişlerde sızlama nedeni ile sıcak soğuk yiyecek içeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş taşı tedavisinin genellikle 6 ayda bir yapılması tavsiye edilir. Bu sayede sorunun ilerlemesi ve farklı hastalıkların meydana gelmesi engellenir. İşlemin ne sıklıkla yapılacağı hakkında hekiminiz, sizi en doğru şekilde yönlendirir.