Estetik Dolgu

Estetik Dolgu Nedir

Estetik dolgu maddeleri son derece doğal bir görünüm sağladığı dolgu türlerinden biridir. Kompozit dolgu olarak da adlandırılır. Hastanın diş rengine göre ayarlanan malzemeler ile diş dolgusu uygulanır.

Estetik dolgu maddeleri son derece doğal bir görünüm sağladığı dolgu türlerinden biridir. Kompozit dolgu olarak da adlandırılır. Hastanın diş rengine göre ayarlanan malzemeler ile diş dolgusu uygulanır. Bu nedenle dolguları doğal diş minesinden ayırt etmek imkansızdır. Dolgunun rengi tamamen kişinin kendi diş rengine uyarlanır ve dolgunun sınırı net değildir. Bu uygulama dişlere ve gülümsemeye güzel bir görünüm kazandırır. Bir anlamda bu dolgunun dışarıdan çıplak gözle anlaşılmayacağı söylenebilir.
Sonuç olarak son derece doğal ve güzel bir gülüşe sahip olmak mümkündür. Estetik nedenlerle dolgu kullanmak istemeyenler de bu işlemden rahatlıkla faydalanabilir. Bu sayede dişlerin fonksiyonel kullanımı sağlanır.
Hastalar güzel bir gülüşe sahip olmak istediklerinde estetik dolgu işleminden yararlanabilirler. Diş çürükleri daha ciddi problemlere ve sıkıntılara neden olmayacak şekilde tedavi edilmelidir. Bu tedavi aralığında çürükler temizlendikten sonra kalan boşluk dolgu malzemeleri ile doldurulmalıdır. Piyasada birçok farklı dolgu malzemesi bulunmaktadır. Kompozit dolgu maddeleri, bu malzemeler arasında son yıllarda en popüler olan malzemelerden biridir. Daha doğal bir görünüme sahip olduğu için bu dolgu işleminin genellikle ilk tercihtir. Dolgunun dışarıdan anlaşılamaması bu dolgu yönteminin tercih edilme sebeplerinden biridir.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır

Estetik dolgu nedir sorusunu cevaplandırdıktan sonra bu işlem nasıl yapıldığını anlamak gerekir. Güzellik için yapılan estetik dolgusu uygulaması çok basittir ve tamamlanması için sadece bir tedavi seansına ihtiyacı vardır.
Operasyona başlamadan önce bölge lokal olarak uyuşturulduktan sonra diş çürüğü veya dişler temizlenir. Daha sonra dişlere daha iyi yapışmasını sağlamak için kavite dolgu malzemesi şekillendirilir. Dolgu materyalinin dişlere daha iyi yapışmasını sağlamak için bizotaj yapılır. Bu sayede malzeme ve diş dokusu kombinasyonu çok daha iyi hale gelir.

Diş minesinin yüzeyi düzeltildikten sonra dolgu malzemesinin diş yüzeyine yapışmasını sağlamak için yapıştırma işlemi gerçekleştirilir. Uygun renk ve kıvamda dolgu malzemesi hazırlanır ve açılan diş boşluğuna yerleştirilir.
Dolgunun istenen sertliğini elde etmek için her seferinde ışınlanması gerekir. Dolgunun yüksekliği çok büyük veya çıkıntılıysa düzeltilir. Sonra pürüzsüz hale gelir. İşlem dişlerin parlatılmasıyla son bulur. Tüm sürecin hasta açısından rahatsız edici değildir ve kozmetik dolgu işleminin oldukça konforlu bir süreçte tamamlanır.
En sık karşılaşılan estetik dolgu nedir sorusundan sonraki soru estetik dolgu işleminin dayanıklı olup olmamasıdır. Bu işlemde kullanılan dolgu malzemesi kompozit bir malzeme olduğu için dayanıklılık açısından bir problem yaratmaz. Ancak elbette dolgu, ağız ve diş temizliğinin göz ardı edilebileceği anlamına gelmez. Hasta ağız ve dişlerin hijyenine ve bakımına dikkat etmelidir. Dolguların ömrü ile ilgili problemlerden kaçınmak için düzenli diş muayeneleri de önemlidir.

Yakın zamana kadar metal dolgu malzemelerinin dayanıklılıkları nedeniyle daha popülerdi. Günümüzde ileri teknolojiyle birlikte kompozit dolgu malzemeleri daha dayanıklı ve sık tercih edilen malzemeler haline gelmişlerdir. Bu nedenle dişlerin dayanıklılığı veya işlevselliği açısından herhangi bir problem yoktur. Sadece çok şiddetli bir darbe durumunda bu dolgu malzemesi doğal diş gibi çatlar veya kırılır. Bu durumda dolgu yeniden yapılır.

Estetik Dolgunun Ömrü Ne Kadardır ?

Estetik dolgu nedir kadar dolgunun süresi de çokça sorulmakta ve araştırılmaktadır. Estetik dolgu maddelerini kullanmadan önce her hasta bu dolguların ömrünü de bilmek ister. Estetik dolgu için kullanılan malzeme oldukça dayanıklıdır ve bu durum kullanım ömrünün uzun olmasını sağlar. Hastalar dolgu işlemi esnasında ağız ve diş bakımına dikkat ederse dolgunun deforme olması pek olası değildir. Ağız ve dişlerin temizliği ve bakımı dikkatli bir şekilde yapılırsa dolguda çatlama gibi sorunlar asla olmaz. Yine de 6 ayda bir diş kontrolü mutlaka yaptırılmalıdır.
Bu rutin kontroller son derece önemlidir. Dolgunun durumu gözden geçirilebildiği için gerekirse dolgu cilalanmalıdır. Bu nedenle, muhtemelen daha uzun ve sorunsuz bir hizmet ömrü sağlayacaktır. Kozmetik dolguların kullanım ömrü bir bakıma kişinin kendisi ile de ilgilidir. Tavsiye ve uyarılara uyulması ve kontrole ara verilmemesi durumunda dolgu uzun yıllar kullanılabilir.